luni, noiembrie 08, 2010

Cum poti prepara in casa lapte formula




Alaptarea este singura varianta de bun simt pentru hranirea unui nou nascut. And that's a fact. Dar, din pacate, exista si cazuri in care este nevoie de supliment sau nu exista deloc lapte matern. Si atunci singura solutie este laptele formula sau lapte praf. In ultimii ani au fost o multime de scandaluri cauzate de lapte praf contaminat cu salmonella, despre continutul ridicat de aluminiu sau despre gandaceii din cutiile de Aptamil. Asadar daca vrei sa renunti la formulele din comert mediatizate agresiv exista alternative? Da. Exista. Si eu le consider valabile si chiar le voi incerca. Se numesc Formule preparate in casa si pot inlocui formulele din comert, de fapt aceste retete au constituit primul ajutor in cazul imposibilitatii alaptarii pe vremea bunicilor noastre. De atunci ele au fost imbunatatite pe baza noilor studii despre nutritia sugarilor. Am tradus una dintre aceste retete pentru voi:

Pentru pregatirea unui kg de lapte formula completa va trebuie urmatoarele ingrediente:

2 cani (aprox 500ml ) lapte de vaca organic neprocesat
125 ml zer din lapte de vaca
4 linguri de lactoza ( glucid din lapte )
1 lingurita bifidobacterium infantis
2-3 linguri smantana organica
1 lingurita de ulei din ficat de cod
1 lingurita ulei de floarea soarelui organic
1 lingurita ulei de masline extravirgin organic
2 lingurite ulei de cocos rafinat, organic
2 lingurite gelatina alimentara
2 lingurite drojdie naturala
1 sfert lingurita praf de Acerola
300ml apa plata microbiologic pura



Adaugati gelatina in apa si incalziti putin amestecand pana se dizolva. Adaugati totul in sticle sterilizate si amestecati bine. Pentru a servi incalziti putin portia copilului evitand incalzirea in cuptorul cu microunde.


Aceasta este reteta originala. Mama imi spunea ca ele adaugau in loc de apa cu gelatina apa de fiertura de orez. Deasemenea as inlocui Acerola cu Catina sau Maces. In privinta lactozei nu stiu unde s-ar putea gasi sau daca s-ar putea inlocui cu lactuloza. Astept pareri avizate si neavizate sau indicatii pentru procurarea ingredientelor.

Eu am sa incerc sa prepar reteta pentru ca Maria este maricica, are doi ani, insa in privinta nou nascutilor chiar nu stiu ce sa va spun. Evident acest articol nu poate substitui parerea specialistului.


Daca sunteti interesate sursa retetei este AICI sau mai gasiti si AICI.

Deci? Ce parere aveti?

11 comentarii:

Beatrice spunea...

Mie personal imi pare cam complicat.Ai incercat ce gust are?Plus ca este cam scumpicel.Eu am folosit perioada scurta lapte praf romanesc si n-am avut probleme.Poate sunt eu mai comoda,ori din cauza lipsei de ajutor gandesc asa.Pupam si o seara frumoasa va dorim.

Herbine spunea...

Pfui ce de ingrediente. Sa ne spui ce parere are micuta despre lapte dupa ce il va degusta :)

PS- imi place mult noua infatisare a blogului:).felicitari :-*

g.cojocaru spunea...

... mie imi pare destul de complicat...

Alina G. spunea...

Asa este e mai complicata si mult mai scumpa decat lp dar este naturala si mai ales sunt sigura de continut. O sa va spun despre gust ce crede Maria .D
@Herbine-merci!Mi am redecorat casuta ca sa zic asa ;;)

mariuca spunea...

lapte praf este obtinut printr-un proces fizic nu chimic. laptele de vaca se pasteurizeaza,se concentreaza apoi se usuca. in timpul procesului se adapteaza in proteine, vitamine, carbohidrati acesta fiind un proces fizic de separare. Reteta de mai sus este una pur chimica, mai ales gelatina care este un E neadecvat alimentatiei micutilor (nu il poate digera), drojdia deasemenea. apoi daca o sa adaugam atat ulei nu stiu ce o sa se intample in stomacelul micutului, (intr-adevar uleiul se foloseste ptr acizi omega 3 insa sunt extrasi din ulei nu se pun ca atare in lapte)
Apoi lapte de vaca organic neprocesat nu este indicat deoarece sistemul imun nu ii sustin pe micuti.

mariamirabela spunea...

Pe vremea bunicilor noastre se foloseau doici sau cel mult, lapte de vaca indoit cu apa sau ceai. Dupa alaptare, second best choice nu este laptele praf, ci o mama care poate dona lapte.

Lactoza nu-i acelasi lucru cu lactuloza. Apoi, din cantitatile astea cred ca iese destul de mult lapte, nu? Cum se pastreaza si cat timp?

Si, cum a spus si mariuca, nu stiu daca gelatina alimentara, drojdia si uleiurile astea pot avea efectul scontat.

Alina G. spunea...

@mariuca - procesul fizic de pasteurizare distruge prin fierbere la temperaturi inalte multe dintre elementele benefice ale laptelui.In alta ordine de idei sunt de acord cu tine, nu cred ca aceasta formula este potrivita nou nascutilor.
@mariamirabela-intr-o lume utopica toate mamele ar alapta,dar asta nu se intampla si iti mai pot spune din proprie experienta ca este aproape imposibil sa gasesti mame donatoare de lapte matern suficient si constant cat sa hranesti un copil .vorbim de teorii absolut ireale.sustin alaptarea dar cred ca exista limite ale realitatii pe care trebuie sa le acceptam altfel devenim fanatici.Doicile nu mai exista.
Cat despre conservarea laptelui ai dreptate nu este precizata conservarea. Luand in considerare ca laptele proaspat tinut la frigider se pastreaza 6-7 zile as spune ca acela este termenul.
Cat despre drojdie este un produs absolut natural. Din punct de vedere digestiv eu cred ca toate elementele de mai sus sunt perfect digerabile pentru un copil de un an.
In incheiere: eu am oferit o alternativa, pe care chiar am de gand sa o incerc, evident cititorii acestui post sunt liberi sa aleaga si mai ales sa ceara parerea unui specialist. Lucru pe care il voi face si eu si voi posta aici raspunsul. O zi buna tuturor!

mariuca spunea...

procesul de pasteurizare nu distruge efectele benefice ale laptelui deoarece acest proces este optimizat, sunt controlati toti parametri de exemplu se stie la ce temperatura se distrug vitaminele si se are in vedere acest lucru. Pasteurizarea se face pana la max 100 grd Celsius si ridicarea la temperatuta se face treptat astfel inca sa se evita distrugerea efectelor benefice. procesul de sterilizare UHT se face peste 100 grd Celsiu insa nu se tine la aceasta temperatura decat cateva secunde.
insa poate are cineva curajul si timpul sa prepare aceasta reteta si sa ne transmita si feedback-ul. nu se stie niciodata ce se poate redescoperi

Alina G. spunea...

Draga Mariuca, din pacte trebuie sa te contrazic, am o ruda care lucreaza la Albalact si iti pot spune ca uneori laptele se si reproceseaza de mai multe ori. Ca sa nu mai vorbim de faprul cauntul se face din grasimile extrase din laptele prelucrat pentru consum.
In privinta reteti eu chiar o voi incerca. Imediat ce reusesc sa am toate ingredientele.

mariuca spunea...

procesul de pasteurizare nu distruge efectele benefice ale laptelui deoarece acest proces este optimizat, sunt controlati toti parametri de exemplu se stie la ce temperatura se distrug vitaminele si se are in vedere acest lucru. Pasteurizarea se face pana la max 100 grd Celsius si ridicarea la temperatuta se face treptat astfel inca sa se evita distrugerea efectelor benefice. procesul de sterilizare UHT se face peste 100 grd Celsiu insa nu se tine la aceasta temperatura decat cateva secunde.
insa poate are cineva curajul si timpul sa prepare aceasta reteta si sa ne transmita si feedback-ul. nu se stie niciodata ce se poate redescoperi

mariamirabela spunea...

Pe vremea bunicilor noastre se foloseau doici sau cel mult, lapte de vaca indoit cu apa sau ceai. Dupa alaptare, second best choice nu este laptele praf, ci o mama care poate dona lapte.

Lactoza nu-i acelasi lucru cu lactuloza. Apoi, din cantitatile astea cred ca iese destul de mult lapte, nu? Cum se pastreaza si cat timp?

Si, cum a spus si mariuca, nu stiu daca gelatina alimentara, drojdia si uleiurile astea pot avea efectul scontat.

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...